Bands die veel te hard spelen. Het is een van de redenen waarom mensen afzien van het boeken van een band voor hun feestavond. Logisch ook wanneer je je longen uit je lijf moet schreeuwen om iets duidelijk te maken aan de persoon die recht naast je staat. Daar zit niemand op te wachten. Maar, een band hoeft helemaal niet met het volume op 11 spelen. Sterker nog: de meeste bands houden hier beslist rekening mee, omdat ze een leuk feest voor iedereen willen garanderen. Hieronder lees je waarom.
Professioneel geluid
Goedew coverbands komen niet zo maar met een setje, maar duizenden euro’s aan professioneel apparatuur. Dit is tegenwoordig allemaal digitaal en alle instellingen staan opgeslagen. Goede kwaliteit speakers betekent niet dat het geluid harder is, maar het draagt verder de zaal in. Je krijgt dus niet dat de muziek vooraan hoorbaar is en bij de bar en onluisterbaar zooitje van bas en irritante tonen, maar een gebalanceerde mix die vrijwel in de hele zaal te horen is. Een goede coverband met een professionele geluidsset is de investering dubbel en dwars waard.
Je kan nog praten
Bij sommige concerten weet je van te voren al dat het zo hard staat dat je eigenlijk niet meer met elkaar kunt praten. Bij een hardcore- of metalconcert neem je van te voren de oordoppen al mee. Voor een coverband ligt het anders. Zij willen een leuk feestje geven, en kletsen hoort hier soms ook bij. Het volume is dus gewoon op een aangenaam niveau, zodat de mensen achterin de feestzaal gewoon normaal een gesprek kunnen voeren. Vind je het toch te hard? Vraag aan de geluidsman of het wat zachter kan, dan kunnen ze hier rekening mee houden.
Bands passen zich aan aan de sfeer
Een coverband speelt op vele feestjes. Zij weten dus als geen ander hoe een feestavond verloopt. Het is dan ook zeker geen uitzondering dat een band in het begin van de avond, oftewel de eerste set, wat rustige muziek speelt. Een beetje easy listening, nummers die lekker in het gehoor liggen en niet te hoog tempo. Logisch dus dat dit ook wat zachter gaat dan bijvoorbeeld de laatste speelset, oftewel de finale. Zo zit er een natuurlijke opbouw in de avond en kan er gepraat worden wanneer daar behoefte aan is.
Decibellimiet
Er zijn feestlocaties die werken met een decibellimiet. Dit houdt in dat er op de dansvloer een meter hangt, en het aantal geproduceerde decibels van de band niet boven een bepaalde waarde uit mag komen. Wanneer er gedreigt wordt dat de stekker er uit gaat, of er een automatische stroomonderbreker in de meter zit, is dit niet zo fijn voor het dure apparatuur van de band. Gelukkig kunnen de meeste bands gewoon rekening houden met een decibellenlimiet en zorgt de geluidsman er voor dat de aangegeven grens niet wordt overschreden. Wel handig om dit van te voren natuurlijk even te bespreken met de band, of de locatie waar je het feestje gaat geven. In de meeste gevallen brengt de feestlocatie zelf je hier van te voren van op de hoogte.
Akoestisch
Mag er absoluut geen versterkte muziek op jouw feestlocatie worden gespeeld? Dat kan voorkomen als je bijvoorbeeld een feestje geeft in het bos, bij een natuurgebied of op het strand. Dan doe je er verstandig aan voor een
akoestische band te gaan. Akoestische instrumenten als een gitaar, viool, of contrabas zijn enorm dynamisch en kunnen zowel zacht als (relatief hard) klinken. Let wel op, want op een feestje waar 150 man aan het praten zijn ga je die akoestische gitaar in een hoekje van de zaal natuurlijk niet meer horen. Een oplossing hiervoor is een mobiel duo: twee bandleden die al rondlopen spelen, of op verschillende plekken gaan staan om de liedjes ten gehore te brengen. Bijvoorbeeld de band
Nice Dice. Zo kunnen tóch alle gasten genieten van de door jou gekozen live muziek.
Vragen?
Als het goed is weet je nu dat een band niet per se te hard gaat spelen. Twijfel jij nog steeds of een band wel op jouw feest past? En welke bands er dan zijn die absoluut niet te hard spelen? Wij helpen je graag mee bij het zoeken naar de perfect band, stuur ons gerust een
mailtje.