Alle bands gescreend door professionals

Zekerheid van een vervangende band

Alles administratief op orde

Blazers: een waardevolel toevoeging aan een coverband

Leestijd:

Merijn Middelweerd

merijn@bandzoeker.nl 050 7600087

Bands zijn er in alle soorten en maten en de combinaties aan instrumenten zijn eindeloos. Wat je toch het meeste ziet is de klassieke drummer, bassist, gitarist en zanger/zangeres bezetting. Het werkt, je kan er veel mee spelen en er is een goede balans tussen de onderlinge instrumenten. Hoe maak je zo’n coverband nog gaver? Met een strakke blazerssectie natuurlijk!
 

Wat zijn blazers?

Blazers zijn muzikanten die op een blaasinstrument spelen. De instrumenten die je het meest ziet in een blazerssectie zijn saxofoon, trompet en trombone. Los wordt vaak de saxofoon gebruikt, en bij samenspel heeft elke blazer zijn eigen rol binnen de muziek. De blazers hebben dan elk hun eigen partij, zodat je een meerstemmig geheel krijgt. Dit heeft te maakte met de toonhoogtes waar een blaasinstrument natuurlijk in speelt. Een trombone is bijvoorbeeld lager dan een trompet, maar een tuba zit daar weer onder. Eigenlijk werkt dat hetzelfde als een basgitaar en een normale gitaar. Blazers kunnen hierdoor met een eigen melodie extra diepte geven aan het geheel, of de accenten in een stuk benadrukken voor meer swingende en ritmische muziek. Wanneer dit strak wordt gespeeld heeft het echt een meerwaarde voor het totaalplaatje en kan het een nummer enorm opfleuren.
 

Open de deur naar een breder genre

Een band met blazers heeft meer opties dan een band zonder blazers, als het om muziekgenres gaat. Natuurlijk kan in veel gevallen de toetsenist de partijen die de blazers normaal spelen invullen, maar dit is niet helemaal hetzelfde. Het klinkt allemaal net wat laffer dan een echte blazer, waar de energie er vanaf spat. Daarbij komt kijken dat wanneer je je richting de soul muziek als James Brown en Stevie Wonder beweegt, blazers een regelrechte must zijn. De blazerssectie maakt de soulband compleet en zonder krijg je het niet voor elkaar. Dit geldt ook voor andere aan soul grenzende muzieksoorten.
 

Passen blazers bij jouw muzieksmaak?

Twijfel je of blazers bij een band wat voor jou is? Een band met blazers is meestal wat groter, en in de meeste gevallen dus ook duurder. Waar het op neer komt: het hangt vooral af van je eigen muzieksmaak. Hou je van rock en andere gitaar georiënteerde muziek, dan zul je een blazerssectie niet zo snel tegenkomen. Je komt dan beter aan je trekken als je een band met bijvoorbeeld twee gitaristen boekt. Maar ga je richting de soul, waar we het net ook al even over hadden, dan zijn blazers juist weer onmisbaar! Ook genres als funk, disco en swing hebben baat bij een blaasinstrument. Waar moet je dan aan denken? Naast de eerder genoemde soul artiesten zijn dat bands als Earth, Wind & Fire, Tower of Power en Kool & the Gang. Als deze bands in jouw straatje liggen, zijn blazers een goed idee.
 

Het ziet er te gek uit

Wat denk je dat meer indruk maakt op een feest: een drietal op het podium, of een 7 koppige band met drie enorme, goud glimmende toeters in de handen? Je hoort vaak dat een blazerssectie ook qua presentatie indruk maakt op mensen, en dus niet alleen op muzikaal gebied. De uitstraling van een band is enorm belangrijk en draagt mee aan de totale sfeer op een feest. De imposante charisma van een band met blazerssectie in combinatie met het juiste feest is de perfecte formule.
 

Solo's

We hebben het gehad over ritmische accenten, over een extra laag in de muziek, over melodie en de uitstraling. Vergeten we niet iets? Hallo, wat dacht je van een scheurende sax solo! Een saxofoon is een flexibel instrument met een veerkrachtig geluid. Een sax solo wordt door iedereen gewaardeerd en is vooral memorabel! Gerry Rafferty’s ‘Baker Street’ is bijvoorbeeld al meer dan 40 jaar oud, maar bijna iedereen kan de sax solo vanaf de eerste noot neuriën. Gelukkig zijn er ontzettend veel bands die op zijn minst een saxofonist als blazer meenemen!

 
Die sax intro, na de eerste noot hoor je hem al in je hoofd.
 

Ben jij op zoek naar een band met blazers?

Zoals je hebt gelezen zitten er eigenlijk alleen maar voordelen bij het boeken van blazers. Bij Bandzoeker zit je goed wanneer je graag een coverband met blazers wilt. Van kleine formaties met saxofonist tot enorme bigbands met een formatie aan blaasinstrumenten. Je vindt ze op deze pagina. Kom je er niet uit? Neem even contact op als je hulp nodig hebt bij het zoeken!

 

Jullie wensen doornemen in een vrijblijvend gesprek?

Laat je telefoonnummer achter en één van onze adviseurs neemt gratis en vrijblijvend je feestwensen met je door.

BandZoeker Music B.V. © 2004 - 2023
Beoordeling door klanten: 9.6 / 10 - 59 beoordelingen