Alle bands gescreend door professionals

Zekerheid van een vervangende band

Alles administratief op orde

Hoe een duo met behulp van backing tracks klinkt als een volledige band

Leestijd:

Merijn Middelweerd

merijn@bandzoeker.nl 050 7600087

Het geluid van een volle band op het podium is fantastisch! Je loopt richting de feestzaal en kan het al horen. De beat van de drummer, de volle warme klanken van de bassist en de keyboardspeler en gitarist die het geheel omlijsten met interessante lijntjes. Bovenop het geheel rust de stem van de zangeres of zanger die de melodie verzorgt. Ze nemen het publiek echt mee in de show! Om het af te maken hoor je zo nu en dan de accenten van de blazers en percussionist. En dan kom je de feestzaal binnen. Huh. Wat is dit? Slechts twee bandleden op het podium!?


Een duo die het geluid van een volledige band emuleert. Je noemt dit ook wel het gebruiken van backing tracks: instrumenten die je tijdens een optreden wel hoort, maar niet ziet. In dit blog lees je hoe backing tracks worden gebruikt en wat de voordelen ervan zijn tijdens een optreden.


Hoe werken backing tracks?


Backing tracks zijn van te voren opgenomen muziekbestanden die door artiesten worden gebruikt om tijdens een optreden het geluid ‘voller’ te maken. Of om zelfs hele instrumenten te vervangen die de band niet bij zich heeft. Backing tracks worden van te voren, in de studio, vaak door de muzikanten zelf ingespeeld en bewerkt. Zo hebben ze van alle nummers die ze spelen losse tracks van bijvoorbeeld de drummer, bassist en achtergrondzangeres. Tijdens het optreden spelen ze deze tracks af via een laptop. De muzikant of band speelt er dan zelf live overheen, vaak met gitaar en zang. Maar ook toetsen komen vaak voor, omdat je vele geluiden in een digitale piano kunt opslaan.
 

Wat zijn de voordelen van een band die backing tracks gebuikt?


Als je een coverband inhuurt, verwacht je vele verschillende soorten nummers en genres. Elk genre heeft zijn eigen stijl en vaak ook eigen, unieke band bezetting. Zo weet je dat er bij Ierse folk een fluit aanwezig is en is bij rockmuziek een gitarist een must-have is. Omdat het niet praktisch is voor een band om voor elk instrument een muzikant mee te nemen, kunnen ze gebruik maken van backing tracks. Zo hoor je wel de gewenste instrumenten en kan de band veel variatie bieden, maar heb je niet 20 man op het podium staan.

Vaak worden backing tracks gebruikt door een duo of trio. Zo heb je een kleine band op het podium staan die niet te veel ruimte in neemt, maar hoor je toch het volle, volledige geluid van een grotere band. Nog wel een fijne bijkomstigheid: een duo is natuurlijk een stuk goedkoper dan een 8 koppige coverband met blazerssectie!
 

Is een band met backing tracks iets voor jouw feest?


Een coverband die gebruik maakt van backing tracks is de perfecte keuze voor feesten waar een grote band niet geschikt is. Bijvoorbeeld in een kleine kroeg of een plek waar een drumstel niet praktisch is (denk aan de 4e verdieping van een gebouw). Ook wanneer er op het budget gelet moet worden is een kleinere band met backing tracks een interessante optie. Je kunt dan bijvoorbeeld een duo of trio uitnodigen om op je feest te komen spelen, terwijl je ’s avonds wel het geluid van een volledige band hebt. Benieuwd hoe dit klinkt? Op deze pagina vind je onze duo’s en trio’s. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt!

Jullie wensen doornemen in een vrijblijvend gesprek?

Laat je telefoonnummer achter en één van onze adviseurs neemt gratis en vrijblijvend je feestwensen met je door.

BandZoeker Music B.V. © 2004 - 2023
Beoordeling door klanten: 9.6 / 10 - 59 beoordelingen