Alle bands gescreend door professionals

Zekerheid van een vervangende band

Alles administratief op orde

Hoe ziet de dag van een bruiloft er uit voor een artiest of band?

Leestijd:

Merijn Middelweerd

merijn@bandzoeker.nl 050 7600087
De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt, de bruiloft van de buurman of een kennis. Het feest begint om 20:00 uur en dan wordt je verwacht. Zodra je binnenkomt zie je een prachtig versierde locatie. Uiteraard mag de live muziek op dit feest niet ontbreken: er staat een volledig uitgestalde band klaar, inclusief gigantisch drumstel, verschillende instrumenten, versterkers, overal kabels, verlichting en geluidsapparatuur. Je haalt een drankje aan de bar, begroet oude bekenden en na enig moment begint de band met de eerste noot. Het bruidspaar betreedt de dansvloer en alles gaat los. Wat een energie, dat doen ze goed! De band houdt je genageld aan de dansvloer. Voordat je het door hebt gaan de lichten aan en is het tijd om naar huis te gaan.

Maar hoe is het eigenlijk voor de zwetende band die staat te spelen? Hoe ziet zo’n belangrijke dag als een bruiloft er uit als voor de artiest of band?
 

Voorbereiding

Voor het hele verhaal moeten we even wat verder terug. Het begint allemaal maanden, misschien wel jaren van te voren. Het repertoire wordt ingestudeerd en de setlists worden aandachtig gemaakt. Wat past er bij elkaar, qua toonhoogte, energie en tempo? En wat niet? Welk apparatuur is er nodig? Al het geluidsapparatuur wordt, soms zelfs per nummer, perfect van te voren ingesteld.  En natuurlijk wordt er uitgebreid gerepeteerd in de oefenruimte. Het moet natuurlijk live ook allemaal goed te doen zijn!
 

6 Maand van te voren – De boeking wordt ontvangen

Werkt een band via een boekingskantoor als Bandzoeker dan wordt een groot deel van het ‘saaie werk’ voor ze gedaan. Zo kan de band zich volledig focussen op de invulling en de muziek van de avond. Bandzoeker zorgt dat alle randvoorwaarden voor het optreden netjes geregeld zijn, zoals de juiste match met het feest, de tijden, aantal gasten, locatie, maaltijd, betaling, overeenkomst en voorwaarden. Dat is voor een artiest toch wel met een goed gevoel op pad gaan! Maar ook fijn voor het bruidspaar, want wat voor de band routine is, is voor hen de mooiste dag van het leven.
 

15:30 uur – De dag van de bruiloft

Vrijdagavond om 20:30 uur beginnen, staat er in de ontvangen boeking. Goed, op tijd weg dus. De band moet namelijk eerst nog langs de oefenruimte om al het apparatuur en instrumenten op te halen. Omdat het anderhalf uur rijden is naar de speellocatie gaan de eerste bandleden om 15:30 uur van huis. Dit is vroeg voor zowel de professionele artiest, die de avond er voor laat is thuisgekomen, als de hobby band, die van te voren vaak nog een normale werkdag heeft.
 

16:30 uur – Bandleden oppikken

Nu al het apparatuur is ingepakt worden de laatste bandleden thuis opgehaald. Rijden richting de speellocatie maar, met wat speling in de tijd, want je wil er op tijd zijn om op te bouwen en niet in de file komen te staan.
 

18:00 uur – Aangekomen op speellocatie

Tijd om alles uit te laden en naar de speelplek te sjouwen. Daarna natuurlijk de boel aansluiten, alle instrumenten testen en stemmen en het geluidsapparatuur klaarzetten. Om te zien of alles correct werkt en goed klinkt, doet de band een korte soundcheck. Check 1 2, dat klinkt goed!
 

19:30 uur – Maaltijd

Een goede warme maaltijd wordt natuurlijk enorm gewaardeerd door de bandleden. Zoals je wel kunt lezen moet de band al vroeg van huis. De meeste bands spelen meerdere keren per week en worden niet blij van elk weekend een droog patatje met gehaktbal bij het tankstation naar binnen te werken. En, een goed verzorgde band zal zich natuurlijk dubbel zo goed inzetten voor jouw feest!
 

20:00 uur – Speelklaar staan

De playlist staat aan en de eerste gasten komen binnen. Al het apparatuur staat al klaar en de zaal ziet er top versierd uit!  Terwijl de gasten aan de bar een drankje halen praten ze nog even met elkaar als oude bekenden.
 

20:30 uur – Spelen maar!

Het feest mag los! De band slaat het eerste nummer aan en nodigt het bruidspaar uit voor de openingsdans. De dansvloer staat vol en gaat helemaal los.
 

21:30 uur - Einde eerste set

Wat een feest! Eindelijk even pauze en bijkomen maar. Er wordt water gedronken in de kleedkamer en besproken welke nummers het goed deden. Wat gaat er de volgende set gespeeld worden? Oh, de pauze zit er op, knallen maar weer.
 

22:00 uur – Tweede set

Halverwege de set lijkt de dansvloer wat leeg te stromen, hier moet de band natuurlijk op inspelen. De drummer zet direct een echte danskraker in en de zanger weet het publiek over te halen om toch nog even door te gaan, dit nummer mogen ze namelijk niet missen. Voilà, het feest gaat ongestoord door. Ook set 3, met als finale een medley van verschillende bekende feestnummers, wordt vol enthousiasme door de aanwezige gasten ontvangen.
 

00:30 uur – Einde feest

De finale van de laatste toegift wordt gespeeld, en het is toch echt afgelopen. De lichten gaan aan en de gasten verlaten langzaam de speellocatie. De band puft ondertussen even uit en drinkt wat aan de bar. Optreden, en vooral het geven van een goede show, is echt hard werken. De instrumenten kunnen weer worden ingepakt, het apparatuur kan worden afgebroken en de hele boel mag weer de auto’s in.
 

02:00 uur – Terugreis

De tocht naar huis begint. Eerste stop is bij de oefenruimte, waar al het apparatuur weer in netjes in het hok wordt gestopt. Volgende stap: iedereen thuis afzetten. Inmiddels is het zo maar een uur of 04:00, dus snel naar bed. Want morgen staat er weer een show op de planning!
 

Een band boeken voor jouw bruiloft

Benieuwd naar welke bands er voor Bandzoeker spelen? Bekijk hier een overzicht van alle bands. Wil jij advies voor de perfecte band voor je bruiloft? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs en ontvang een vrijblijvende offerte!

Jullie wensen doornemen in een vrijblijvend gesprek?

Laat je telefoonnummer achter en één van onze adviseurs neemt gratis en vrijblijvend je feestwensen met je door.

BandZoeker Music B.V. © 2004 - 2023
Beoordeling door klanten: 9.6 / 10 - 59 beoordelingen